Gevangen in de Matrix van de Agro-Industrie
Eet jij volledig plantaardig? Dan ben je ook vast bekend met de vragen die je regelmatig naar je hoofd geslingerd krijgt:
"Hoe zit het met je eiwitten? En B12? Krijg je wel genoeg ijzer binnen? En hoe zit het met calcium zonder melk te drinken?" Maar wat eet je dan eigenlijk?”
Terwijl jij rustig je kikkererwten salade zit te eten tijdens de kantoorlunch krijg je de ene na de andere vraag naar je hoofd geslingerd, ondertussen wordt de collega die een broodje ham eet niet gevraagd of hij zich geen zorgen maakt diabetes te krijgen. Nee nee, het eten van planten…dat is raar.
Waarom toch die oneindige verwondering over het dieet van een plantaardige eter, terwijl er nooit naar de impact van het typische westerse dieet wordt gevraagd. Zit er een kern van waarheid in? Krijgt de plantaardige eter wel genoeg binnen? Of moet ook de veganist die op een plantaardig dieet leeft, vlees eten om gezond te zijn en te blijven? Of is er iets anders aan de hand en is er een gebrek aan kennis in onze maatschappij over wat ons lichaam echt nodig heeft en gezond houdt.
Vis is gezond…dat weten we allemaal
Caroline van der Plas zei laatst tijdens een debat over onder andere de visserij het volgende:
‘Vis eten is gewoon hartstikke gezond, dat weten we allemaal. Nederlanders eten eigenlijk te weinig vis. De hartstichting beveelt vier keer per week aan, goed tegen hart en vaatziekten. Bij het voedingscentrum staat het in de schijf van vijf. Elke vrijdag, zaterdag of welke dag dan ook, op de markt staan mensen bij de kraam een lekker visje te kopen. Het hoort gewoon bij onze oer-Hollandse cultuur’
Is dat zo Caroline? Is vis gezond? Het klopt dat de vis gezonde voedingsstoffen bevat, maar dat maakt het eten van vis nog niet per definitie gezond. Iets wat ze bij de hartstichting en het voedingscentrum ook weten, want die adviseren 1 of 2 keer per week vis te eten vanwege de omega-3 vetzuren. Nergens beweert de hartstichting dat je vier keer per week vis moet eten zoals Caroline beweert. Wat ze wel zeggen is niet meer dan vier keer per week vis te eten? Waarom? Omdat de vis giftige stoffen zoals dioxines bevat die zeer giftig zijn en vooral gevaarlijk zijn voor kinderen en zwangere vrouwen. Handige manier van de sprekende pop van de agro-industrie om een zinnetje zo te verdraaien dat het in haar voordeel werkt.
Note: Even een noot van de schrijver tussendoor. Het bovenstaande stuk heb ik zeker tien keer moeten editen, omdat het feit dat er iemand in de kamer zo vaak en zoveel bullshit zit te verkondigen, zonder dat ze door iemand gecorrigeerd wordt, deze schrijver tot waanzin dreef en zorgde voor vooral boze zinnen waar je als lezer niks aan hebt. Maar ik wilde de lezer toch even deelgenoot maken van de emoties van deze schrijver zonder afbreuk te doen aan dit stuk… en doorrrrr.
Waarom adviseert men dan wel om vis te eten? Vanwege gezonde voedingsstoffen als omega-3 vetzuren, jodium, eiwitten en vitamine d. Dit zijn voedingsstoffen die wij mensen ook absoluut nodig hebben, maar kunnen we dat dan alleen uit vis halen zoals van der Plas en de sector ons wilt doen geloven?
Laten we naar omega-3 kijken. Typisch iets waarvan decennia wordt beweert dat je vette vis moet eten om die vetzuren binnen te krijgen. Allereerst…hoe komt de vis eigenlijk aan omega-3? Algen. Oftewel planten die zich in het water bevinden. De vis is dus niet de bron van omega-3, de plant is de bron. Mocht je trouwens nou niet zo houden van de smaak van algen, dan heb ik goed nieuws. Een enkele eetlepel gebroken lijnzaad is voldoende om aan je aanbevolen dagelijkse behoefte omega-3 vetzuren te komen.
De bron van alle voedingsstoffen die wij mensen nodig hebben is de plant, niet het dier. Planten. Dezelfde bron waar al die dieren die wij eten hun voedingsstoffen ook vandaan halen! Waarom lijkt niemand dit weten of te willen weten? Waarom leren we op school niks over wat voeding nu eigenlijk precies is? Waarom heeft de huisarts het nooit over voeding? En waarom adviseert de schijf van vijf überhaupt dat je zuivel en vlees moet eten?
Melk…de witte motor…
Lange tijd heb ik gedacht dat ik kip moest eten om aan mijn eiwitten te komen, melk moest drinken voor sterke botten en vette vis moest eten om gezond te blijven. Niet perse heel gek dat ik dit dacht aangezien alle instanties en autoriteiten in de maatschappij waar we op vertrouwen dit beeld ook zo schetsten en nog altijd blijven schetsen. Artsen, scholen en overheden promoten bepaalde dierlijke producten omdat die gezond zouden zijn. Huiverig om mensen aan te bevelen om plantaardig te eten. Ja, er is altijd geroepen dat een gezond dieet bestaat uit voldoende groenten en fruit, maar dat je ook zeker met regelmaat dierlijke producten moet eten om gezond te blijven. Hoe kan het dat een arts gelijk begint over medicatie en vrijwel niets zegt over voeding, hoe kan het dat we op scholen vrijwel niks leren over wat voeding nu precies is en waarom beveelt de hartstichting überhaupt aan dat je één keer per week vis moet eten voor een gezond hart?
Ken je die campagne van vroeger nog? “Melk, de witte motor”?
Melk wordt hier gepresenteerd alsof het een blikje red bull is waarna je vleugels krijgt en er weer uren er tegen aan kunt. Nu heb ik zelf helaas lange tijd koemelk gedronken, maar mijn motor begon dan meestal vooral te pruttelen met een vies en opgeblazen gevoel tot gevolg. Maar hey, gewoon blijven drinken…want anders heb ik geen sterke botten! Deze campagne en al die andere soortgelijke campagnes hebben hun werk gedaan. Massaal hebben we in ons collectief geheugen opgeslagen dat melk calcium bevat en dit goed is voor je botten, terwijl het tegendeel waar is.
De campagne "Melk, de witte motor" werd oorspronkelijk gelanceerd door de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO), een brancheorganisatie die de belangen van de Nederlandse zuivelsector behartigt. Wat voor belang heeft deze sector? De verkoop van zijn producten. Decennia lang zijn en worden we gehersenspoeld en geregeerd door de agro-industrie, de farmaceutische industrie en andere kapitalistische mechanismen die zowel profiteren van het leed van mensen als van dieren. De vlees- en zuivelindustrieën hebben immense macht in politieke en economische kringen, en ze investeren miljarden in het in stand houden van de mythe dat dierlijke producten essentieel zijn voor een gezond leven. Dit zit zo diepgeworteld in onze samenleving dat zelfs instanties zoals de hartstichting vette vis aanbevelen als bron voor omega-3 vetzuren, omdat zij ook wel weten dat je de gemiddelde Nederlander niet van hun visje op de marktkraam afkrijgt. Het is dan makkelijk om te adviseren dat je dat niet vaker dan één of twee keer moet eten, dan te adviseren een eetlepel lijnzaad aan je ontbijt toe te voegen. Lijnzaad? Wat is dat voor goor spul? Ik eet wel gewoon een harinkie als je het niet erg vindt.
Men kiest hier voor de weg van de minste weerstand, niet voor de weg van optimaal welzijn.
Hoe zit dat dan met B12?
Weet je waar nou nooit over hoort dat je er vooral niet teveel van moet eten; broccoli. Niemand zegt; “Hey! Kijk uit! Ik zie dat je broccoli eet, niet teveel he…want anders krijg je straks kanker!” Broccoli zit vol vitamines zoals C, K en A, evenals calcium en vezels. Broccoli ondersteunt de hart- en botgezondheid zonder enige schadelijke stoffen. Als je dus calcium uit broccoli kunt halen he…waarom dan in hemelsnaam je hele volwassen leven moedermelk drinken van een ander zoogdier terwijl dat risico’s meebrengt. Maar goed…voordat ik straks verwijten krijg niet het hele verhaal te vertellen zal ik nog even ingaan op het vitamine B12 en D verhaal
Nee, vitamine B12 komt van nature niet voor in de plantaardige producten die de veganist eet. We moeten om die reden supplementeren of sojamelk drinken waar B12 aan is toegevoegd. Betekent dit dat de dieren hier dan wel de bron van B12 zijn? Nou nee. Koeien krijgen hun, of beter gezegd kregen, hun B12 binnen door het eten van gras. Zoals wij mensen vroeger ook B12 binnen kregen, via de bodem. Alleen is de bodem zo ontzettend slecht geworden dat ook de dieren die we eten van nature vrijwel geen B12 aanmaken. Ook de koeien krijgen supplementen. Waarom dan niet die hele koe skippen en direct op dat tabletje kauwen?
Vitamine D wordt voornamelijk verkregen via blootstelling aan zonlicht. In landen met weinig zonlicht, zoals Nederland in de wintermaanden moeten we gewoon allemaal supplementeren. Ook de mensen die dieren eten? Ja, want alhoewel dierlijke producten vitamine d bevatten, zijn dat hele kleine percentages en is dat niet voldoende voor de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. Dus ook de vleeseter ontkomt er niet aan om te supplementeren. Dus waarom in hemelsnaam nog dieren eten?!
Wake up!
Dit stuk heb ik een aantal keren flink herschreven en vooral flink ingekort. Het onderwerp van de systemen die ons regeren is zo groot en veelomvattend dat ik dit simpelweg niet in één kort artikel kwijt kan. Ik heb daarom besloten daar een serie over te maken. Over de invloed van de agro-industrie op de keuzes die wij allemaal maken. Over de invloed van de farmaceutische industrie op de gezondheidszorg en over de overige kapitalistische mechanismes die ons vasthouden in de “matrix”. Het is tijd om wakker te worden. We moeten onszelf afvragen waarom we bepaalde voedingskeuzes maken. Waarom blijven we geloven dat vlees en zuivel essentieel zijn, terwijl er overvloedig bewijs is dat plantaardige voeding gezonder is en minder risico's met zich meebrengt? Waarom blijven we blindelings vertrouwen op instanties en bedrijven die geen rekening houden met onze gezondheid, maar met hun winst?
De antwoorden liggen voor ons, maar het vereist dat we kritisch denken en de vragen durven te stellen die er echt toe doen. Wat heeft ons lichaam écht nodig? Wie profiteert van de keuzes die we maken? En wat kunnen wij doen om niet alleen ons eigen leven gezonder te maken, maar ook een positieve impact te hebben op het welzijn van dieren en de planeet?
Net als Neo is het aan ons als individuen om los te breken van de matrix en ons bewust te worden van de werkelijkheid achter de voedingsindustrie. Door te kiezen voor plantaardige voeding, maken we niet alleen de beste keuze voor ons eigen lichaam, maar ook die voor de lichamen van miljarden dieren die voor ons gefokt, gebruikt en geslacht worden. Laten we kritisch blijven denken, vragen stellen, en onze keuzes baseren op feiten en niet op marketing.
Wake the fuck up!
The Vegan Thinker